Forumas > Kūryba, mintys, filosofija > Gyvenimas pagal Di...
Sukurtos temos: 2   Diskusijose pasisake: 6

2010-01-18 18:38

Lauke bėgiojo vaikai . Kas žaidė mašinėlėmis , kas slėpynių , o gal kas varinėjo kamuolį...Saulė jau leidosi vakarop , nutvieksdama raudonu blyksniu namų stogus , pageltusius klevo lapus .
Ir viskas aplink rodėsi , lyg spalvingoje pasakoje . . .
Kas jau bėgo namo , ką kvietė mama vakarienės , kas ėjo ruošti pamokų . O gal ir ne , gal lijo dar šiltas rudenio lietus , o gal pūtė jau rudenėjantis šiaurys . . .
Visas ruduo vis vien virė gyvasta ir niekas net negalvojo apie likusį gyvenimo tarpsnį , nes jų tai visai nelietė .
Rytojaus , žvarbtelėjusį rytą , prieš tekant saulei , gimė dar vienas mažas ir nekaltas žmogutis , apie kurio gyvenimą ir norėčiau papasakoti .
Buvo apie šešias valandas ryto , kai jis išvydo pasaulį , tai buvo 1970 - ųjų spalio 23 – ečioji .
Vaikas kaip vaikas , kaip ir daugelis ateinančiųjų , - rubuiliukas , šviesaus , nutvieksto raudoniu veidelio , mėlynų akių . Nieko nuostabaus , kad gimė tamsiais plaukeliais , tačiau visus nustebinęs ir prajuokinęs dalykas , kad ligi pažandžių buvo juodi ir ilgi bakenbardai . Žinoma , laikui bėgant , labai greit viskas išnyko , keitėsi jo plaukai ir jų spalva .
Ir štai prasideda naujo žmogučio gyvenimas . Antra para po gimimo , bet vaikas nepriima jokio maisto , motinos pieno , nors jo turėjo apsčiai , kad užtektų dar dviem išmaitinti . O tą ir turėjo daryti , nes pieno buvo daug , o panaudojimo galimybės ribotos . Ligoninėje buvo ir tokių mamų , kurioms nepasisekė , dėl nežinomų priežasčių jos negalėjo pamaitinti savo kūdikių , tad mano mamos pienas joms pagelbėdavo , jų mažučiukam , taip būtino gyvenimo alkiui numalšinti .
Taigi , berniukas gimė nesveikas . Gydytojams tiriant , ieškant priežasties , trečią dieną po gimimo nuspręsta operuoti . Vaikas bando pasisotinti , bet viską , ką gauna iš motinos krūties , atpila atgal nieko nepasisavindamas , o tai kas nors kiek užsilikdavo , kėlė skausmus . Gydytojų verdiktas , - operacija . Vaikas gimė susisukusiomis , suaugusiomis žarnomis ( Ileus-žarnyno nepraeinamumas ) .
Kaip žinoma , iki dviejų savaičių amžiaus naujagimiui narkozė neskiriama , o reikia bandyti išgelbėti , atskirti žarnas , kaip šlykščiai tai neskambėtų , taip ir prasidėjo jo gyvenimo kančios , nelaimės ir klystkeliai . . . Operacija praėjo sėkmingai , jis iškentėjo ir išgyveno . O ir pasekmės pasirodė tik paskiau .Vėliau jis daug sužinojo apie save ir gyvenimą , kiek ūgtelėjęs .
Iš savo kūdikystės ir vaikystės jis labai mažai ką teatsiminė , ir jei atsiminė , tai buvo įsimintiniausi ir įdomiausi gyvenimo įvykiai užsifiksavę jo atmintyje , arba skaudūs ir aštrūs prisiminimai , pažeminimai ir atstumimai .
Kai saulei šviečiant , jis norėdavo išbėkt į kiemą padūkti su kitais vaikais , pažaisti - jo neišleisdavo . Ne dėl to , kad negalėtų , čia ir prasideda pasakojimai apie baimę , bet dėlto , kad taip parankiau , užšaukiama , ar net užduodama į „ kailį “ , kad suprastų , taip paslėpiant ne rūpestį , kaip aš galvojau , ar baimę dėl sūnaus . Tai supratau tik užaugęs .
Jis norėjo būti su kitais vaikais , žaisti , bėgioti , norėjo būti draugų rate , bet niekas jo nepriėmė , neturėjo jis nei draugų , nei užtarėjo . Turėjo jis tik vieną draugą , kuris nors kiek užsiimdavo juo , kuriuo jis tikėjo ir pasitikėjo , kurį jis begalo mylėjo ir norėjo visada būti tokiu .
Brolis buvo trim su puse metų vyresnis , tad ir jo žaidimai kiek ūgtelėjus buvo kitokie , buvo stiprus ir judrus , turėjo daug draugų , su kuriais ir praleisdavo didesnę dalį laiko ir žaisdavo . Tad jam aš tik trukdžiau , nes buvau per mažas ir neparankus ,neįdomus nei jam , nei jo draugam . Nuo vaikystės man drausdavo viską , mat tu ligonis , susižeisi , pabūk kieme , neik į gatvę , nežaisk , nebėgiok , negalima to ir ano . . . O dieve , kaip tada viso to norėdavosi . Mat gyvenome su seneliais nuosavame name , tada dar skaitomame miesto pakraštyje , ramiame rajone . Juk tada buvo labai mažai mašinų , ir išasfaltavus kelią , kuris ėjo pro pat mūsų namus , visi ant jo žaisdavo . Jis įkaisdavo nuo saulutės pavasarį . Ir kaip būdavo malonu ant jo atsigulti , kai jis šildydavo nugarą , o pilvu sliuogdavo dar vėsus pavasario vėjelis . . . Mat dažnokai nieko nebūdavo namuose , tad ir pabėgdavau iš namų 10 – 20 - čia metrų į gatvę , seneliai nieko nesakydavo , buvo be galo geri ir supratingi , juk patys užaugino keturis vaikus .
--------------

bus toliau...jei sudomins...

Gyvenimas,-lyg pianinas: juoda-balta,juoda-balta, ir dangtis....

Sukurtos temos: 0   Diskusijose pasisake: 5

2010-01-19 23:52

Perskaicius,taip ir noris paklaust,o kas toliau? O kaip toliau klostes?

2010-01-27 13:42

Sveika....Sudomino?Galiu ir toliau dėt...Negalvojau,kad kas skaitys ar parašys...Nelabai patinka man čia,klaidus puslapis...

2010-01-27 13:49

Galų gale , jam ir pačiam viskas jei taip galima pasakyti – nusibodo . Iš pradžių užsidarė savyje , verkė kniūpščias ir dieną ir naktį . Visi galvojo ir klausė jo , gal kas skauda , girdė vaistais , lindo į akis , kai kaip tik nesinorėjo nei vieno matyt . Niekas nesugebėjo mažame vaiko kūnelyje įžvelgti sielos , jo troškimų , gražią vasaros dieną išbėgti į gatvę , ant griovio krašto pažaisti . Pažaisti mašinėlėmis , ar pabegioti su draugais , galų gale nueiti su kitais vaikais išsimaudyti , ar nors tam , kad susirastų nors vieną draugą . Nors ir neką jis ir tegalėjo pabėgioti , ar paplaukioti . Dabar suprantu , kad buvo vaikams linksma , kai kartais visdėlto pavykdavo „ įsitrint “ pas juos , kai išleisdavo , kad nervuojuosi , kad nepaveju , kad vaikštau lyg skersas . Be galo piktindavo tai , kaip aptūturiuodavo šaltuoju metų laiku , ar iš pradžių , lyg šunyti išvesdavo pavedžioti . Mat buvo kažkada atsitikusi nelaimė , - turėjau broliuką dar vieną , kuris paliktas motinos vežimėlyje , kai ji baliavojo , sušalo . Mirties priežastis , - plaučių uždegimas ,mirė tepabuvęs šiame pasaulėlyje tik tris mėnesius . Bet tai vel gi kitoa istorija . Taip , daug motinos požiūrį pakeitė tas įvykis , seneliai , per pykčius , barnius . Tėvas buvo gana supratingas , bet jo žodis mažai ką tereiškė prieš motinos ( „ mat bojevaja “ , „ boba su kiaušiais “ ) , kuri diktuodavo sąlygas . Daug ką vėliau sužinojau ir supratau , bet tai jau vėlesniame pasakojime . . .
Ilgainiui , pripratau prie viso to , savotiško draudimo , gal būt ir lepinimo . Supratau , kaip galima gauti nors dalelę savo norų , kaip kompensuoti ir gauti reikiamo dėmesio , kad mane girdėtų ir išklausytų . Turėjau labai gerą melo ir apsimetinėjimo , bei išsisukinėjimo mokyklą šalia . Tad nieko nuostabaus , kad ir pradėjau gerai veikti , net simuliuoti ir manipuliuoti savo liga . Pradėjau gerai manipuliuoti viskuo kas man naudinga , pakreipti ir įvykius ir dėmesį savo naudai . Vėliau , kai ūgtelėjusiam vaikui , liepdavo broliui mane prižiūrėti , išsivesti pažaisti , tada būdavo įsigudrinta sužaisti šantažu . Sužinojus kokias nors vaikiščių išdaigas , baikas ar paslaptis , taip pradėjau tuo virtuoziškai naudotis , priversti juos mane pasiimti kartu , ar priimti , kad tik nepasakyčiau tėvams . Galų gale , taip įnykau į melo , apgaulės , egocentriškumo , ciniško kitų skaudinimą ir kerštą .
Gyvenome gan vargingai , nors gal kam ir atrodė , kad vidutiniškai toje sovietinėje santvarkoje . Nors namas tais laikais buvo gana nemažas , bet priklausė dviem šeimininkam . Nemažas namukas , padalintas perpus , net vora iš kiemo pusės , o gyveno net ne dvi šeimos . Seneliams priklausančio namo pusėje gyvenome ir mes . Už sienos , senelis su močiute ( mamos tėvai ) , turėjo du nemažus kambarius su didele virtuve ir krosnimi . Vietos , man mažam atrodė ten begalės . Buvo dar didelis daržas , kur užteko visko , daržinė , šiltnamis , šulinys su labai skaniu vandeniu , ir didžiule , be galo didžiule ir gražia liepa . Kur mažas bijodavau įlipti , o kiek paūgėjęs karstydavausi , ir ji atrodė pati aukščiausia visame rajone . Nuo jos matydavosi ir geležinkelis , ir ligoninė , ir gamykla . Po šia liepa vasarą mėgdavau kieme pasedėti , kur geriausi prisiminimai , kai močiutė pavėsin su seneliu išnešdavo stalą su suolu , karštą vasaros popietę , didžiulį katilą šaltibarščių . Net sviestą , kurį kartkartėmis pirkdavo iš parduotuvės , pas babytę ( tai aš ją vadindavau ) galėdavau valgyti su duona , kaip saldainius . O dar su karštomis bulvėmis , kurių skonį galiu tiesiog ir dabar jausti , ach , net seikės tysta vien rašant apie tai . Mat ji kažkaip jį mokėdavo pasūdyti , jis budavo kietas , ne toks , kokį gamina dabar . Deja , tai įvykdavo antiek retai , kai visi būdavo namuose ir nebūdavo barnių , jog rodos , kad tai buvo gal kokius penkis kartus per visą mano gyvenimą . Šaltibarščiai iš savo daržo daržovių , mėgdavau rabarbarus graužti , pasidažius cukruje , kol susukdavo net žandus , ar šiaip iš daržo ridikėlių pagraužt ,nors kartais ir liežuvis užsidegdavo . Tiesiog apsirydavau iki nebegalėjimo rūgštynėmis , ar agrastais , kol dantys atšipdavo . Patikdavo maudytis vidudienį močiutės vonioje , kuri pagal mane buvo labai didelė . Tokia aukšta , iš cinkuotos skardos , siaurėjančiu galu . Senelis kažkaip atspėdavo karštą dieną , ryte jis išnešdavo vonią į kiemą , pripildavo iš šulinio vandens , ir iki pusiaudienio vanduo netgi labai įkaisdavo . Gera būdavo vasarą , tik gaila , kad jų tiek mažai . . .
Namo kampe senelis buvo pastatęs 200 litrų metalinę statinę , nuardęs truputį rinų , lietaus
vandeniui surinkti nuo stogo . Buvo padaręs ir sėtą , kartu nuo stogo su bėgančiu vandeniu , šiukšlėms surinkti , lapams , šakelėms . Kartais jame tekdavo ir išsimaudyt , naudojo drabužiams , patalynei skalbti , ir daržams palaistyti .
-------------------

Ryt dar....Arba raskit edmundasas google zebra gyvenimai...

2010-01-31 22:28

nu aciu dievui atsiradai,o tai maniau is smalsumo numirsiu.Jums gal ir neidomu ,o man idomu ,taip ,kad rasykit

2010-02-03 13:41

atsiprasau...Labai retai beuzeinu...

-----------------------------------------

Prisimenu vieną atsitikimą , nuo kurio man ir dabar oda pagaugais nueina . O tada visiem tik buvo juokinga . Buvau begalo persigandęs , pasimetęs , galvotrūksčiais grabaliojausi ir spardžiausi . Žodžiu , toje senelio surengtoje vandens saugykloje , nors niekas niekada neleisdavo , išsidrožę iš medukų laivelius , valteles , plukdydavome jas ratu bačkoje . Papūsdami , kartais ir ranka pastumdami , taip sudarydami lyg vandens srovę , kad laivelis aplenktų kitą . Susidarius vienodam vandens sukimosi momentui , pagautas sūkurin laivelis aplenkdavo kitą . Ir norėdamas pagauti laivelį , gudriai įmetus sukurin , aplenkti brolio laivelį , persisvėriau , kad jį pagauti per statinės kraštą . Kadangi vandens buvo neperdaugiausia , nors statinė man buvo iki krūtinės ar net aukščiau , kad užsiropšt , turėjau šoktelti ir įvirtau žemyn galva . Apsiversti negaliu , galvos iškelti nepavyko ir net rankų pagalba . Pagaliau lauk išėjęs senelis suprato , kad tai rimta , aš jau dusau , kosėjau , bet vien pažvelgę į mane , jie prapliupo juokais . Iš normalių drabužių nežinia kas bebuvo likę , o pats atrodžiau , kaip peršlapęs ir išsigandęs , sustingęs , varvantis katinas dideliom akim . O kai būdavo išgriaužtos didesnio lietaus žemėje prorėžos , ir iš popieriaus išlankstytus laivelius paleisdami pasroviui lenktyniaudavom .
Mes gyvenome kitoje namo pusėje , už senelio kambario sienos . Buvo tamsus , mažas kambarėlis , apie 11-14 m² , kur gyvenome keturiese . Šalia durų , pro kurias buvo galima įeiti į senelio ir močiutės namo pusės virtuvę iš mūsų , buvo tikrąją to žodžio prasme ne krosnis , ir pečius , o neaiškios statybos krosnelė . Ji buvo kažkur 120cm x 120 cm stačio stačiakampio formos , iš koklių , ir stovėjo ant keturių gal 15 cm aukščio kampuočio kojų . Apačioje buvo kaip ir priklauso dvejos durelės , vienos skirtos malkoms , o kitos žarijoms . Po juo buvo iškalta skarda,kad nuo karsčio neužsidegtų medinės grindys,o virš jo ėjo storoko metalo , iki raudonumo įkaitęs kaminas su klende traukai . Nežinau , bet virš šio dviejų metrų įmantraus statinio , mediniame name , buvo prikaltas ir ant metalinių virbų ( vielų ) nuleistas virš krosnies skardinis lovys , išlankstytas iš cinkuotos skardos ir pilnas smėlio . Drėgname mediniame name , kuris ir taip turi savotišką kvapą , kartais smėlio kvapas net erzindavo mane . Iš kito kambario galo , kur tiesiai į išėjimą į lauką , buvo atitverta kambario dalis virtuvėlei . Mat už „ spec . kartono „ plaušo sukaltos ir ištapetuotos plokštės sienos , kuri užstojo tiesioginį išėjimą laukan , stovėjo ant sukaltos fanerinės spintelės , dabar jau vadinama kelionine dviejų degiklių dujinė viryklė su penkių litrų talpos dujų balionu . Kitoje pusėjė , šalia durų , visada ant taburetės stovėjo kibiras su šulinio vandeniu . O už jo pastatoma virtuvinė spintelė . Netoli durų , kad taip nesmirdėtų , kibiras paplavoms . Buvo dar dvi lovos , staliukas ir šviesios medžio imitacijos spinta . Ir viskas čia tilpo į šią mažą patalpėlę , kurie ir buvo mano nepakartojami ir mylimi namai . Tualetas buvo gan tolokai , kitoje namo pusėje , praėjus gan didelį kiemą , malkinę ir sandėliukus ,iš galo ūkinių pastatų . Valgėme kartais kur ir ką papuolę . Amžini barniai , kartas nuo karto juos palydinti girtuoklystė ir nežinia . Niekada negalėjau ištikrųjų žinoti , kas ir kur tuo metu randasi .
Ar mokykloje , ar darbe , niekas niekad man nieko nesakydavo ir nesidalindavo . Bet maniau , kad taip ir tuo tikėjau . Nors vėliau labai skaudžiai teko nusivilti . Su broliu bendarudavom kaip jam atrodo daug , o man – mažai . Tik tai , kas būtina , kaip ir visur , kas turi brolį . Rodos supratau ir nepykau , nes jis vyresnis , o aš ir taip jam maišau , bet vėliau , suaugęs supratau , kad dėlto visą gyvenimą jam jaučiau didelę nuoskaudą ir pykau . Tik dėja , pervėlai supratau savo nuoskaudos priežastį , kuri sugadino mūsų santykius . Dabar jau jie pareigybiniai , nebešilti ir nebroliški . Ir dėl to kaltinu tik save , savo trumparegiškumą , ir debilišką charakterį . Ir tikrai viliuosi , kad po kad ir daugelį metų jie atsigaus , jei tik pastoviai dirbsiu su savimi ir neleisiu sau tokios prabangos , kaip pyktis .
Būdavau vienas , žaisdavau ar pagaliau mokykloje , visada nuošalyje . O jei ir bandydavau pasireikšti , tai tik daugelyje atvejų tapdavau pajuokos objektu , kartais dėl nežinojimo , kartais dėl per didelio noro atkreipti į save dėmesį nusifantazuodavau . Broliukas dažnokai vengė manęs , buvo normalus vaikas , galima sakyti stiprus ir sveikas . Niekada nesirgdavo , sportiškas ir sportuodavo , buvo daug ūgelesnis už mane , ir netgi tarp bendraamžių išsiskirdavo savo galimybėmis , žodžiu , ką besiimtų padaryti , visada ne tik pasisekdavo , bet ir sulaukdavo puikių rezultatų . O aš buvau gana silpnas ir ligotas .Nors ir kiek bebandydavau , ar besistengdavau , viskas pavirsdavo pajuokomis .Tad ne kiek ligonis iš tiesų , nors tikrai daug sirgau , pasekmės

2010-03-04 13:23

vistik labai idomu ,kaip sekes ,toliau tam sauniam berniukui.Idomu ,ne jau vaikai nebutu gelbeja,kai tas vaikas,ikrito i backa.Kaip suprantu ,tai jau rimta gresme buvo tam vaikui,parsyk,toliau,zinau,kad ne as viena skaitau.todel ,dabar taip vaikus mylt.

Sukurtos temos: 34   Diskusijose pasisake: 571

2010-07-05 22:03

ne charakteris kaltas, o tuometinis mąstymo lygis

Ugne
svečias

2011-11-21 20:08

NORETUSI PRATESIMO....

Viršun ^ | Forumas > Kūryba, mintys, filosofija > Gyvenimas pagal Di...

Prisijungti su
Šiandien gimtadienius švenčia (6)