Forumas > Ligos ir gydymas > 1001 Naminis vaistas.
1
 
 
 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-10-31 20:27

Pasiskaitinėjau ir nusprendžiau jog tokios temos kaip ir nėra, o ji gali būti labai naudinga, juk visi turime sukaupę senų, išbandytų patarimų, kaip gydytis naminiais vaistukais, vaistažolėmis, augalais ir tt...
Bent aš tų patarimų turiu visą sąsiuvinuką prisirašiusi, tai man pasitarnauja kaip pirminė, parankinė vaistinėlė.
Jei tema bus aktuali, galėsiu pasidalinti su jumis savo jau išbandytais, gautais močiutės, ir promočiutės patarimais.
Pradžiai apie:
Česnaką!
Jį naudoti kaip maistą ir vaistą, nulupti skilteles, susmulkinti dėti į įvairius patiekalus, ir kartas nuo karto pakramtyti vienus, ypač šaltuoju metų laiku, artinantis gripo epidemijai stiprina imunitetą. Česnakas kartais yra nemėgstamas dėl skleidžiamo aštraus savo kvapo, po jo valgymo patartina išgerti stiklinę pieno, kvapas nebebūna toks aštrus.

Pipirmėtės
Susidžiovinti stiebelių, lapukų žiemai. Jų arbata gerina virškinimą, tinka skalauti burnai. Gydydamiesi nuo peršalimo ir gripo, vartokime garų inhaliacijas su pipirmėčių lapais.

Vaistinės Ramunėlės:
Nusiskinti augalus su žiedukais, kurie jau būna visiškai išsiskleidę, juos džiovinti šiltoje, sausoje vietoje, galima ir pakabintus žiedukais žemyn virš popierinio maišelio, kad sudžiūvę žiedeliai kristų į jį. Ramunėlių arbata malšina žarnyno spazmus, veikia raminančiai, tinka kompresam nuo akių uždegimų, įvairių sumušimų.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-10-31 22:32

labai gera temele,butent tokios nebuvo,yra tik pavieniui visokiu receptukų šeip apie česnaką tai tikra tiesa,jis labai labai sveikas augalėlis,bet pvz aš negaliu jo valgyti ,nes skrandis nepriima
aš esu išbandžiusi
Meškauogių žolelių arbata,kuri profilaktiškai skirta puslės sutrikimams (uždegimams) gyditi
taip pat labai pripažystu
Čiobrelį kvepavimo takų ligoms
beja kai "ėda remuo" labai padeda šaukštelis smulkinto Imbiero į stikline šilto vandenuko,skonis tikrai nužudys bet ką,bet poveikis veikia akipirksniu

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-01 08:30

Imbieras:
Mėsinga aštraus skonio šaknis, labai paplitusi ir dažnai vartojama kaip naminis paplitęs vaistukas, bei kulinarinis prieskoniukas.
Pripažintas vaistas nuo pykinimo, vėmimo, rytinio blogumo, ir kitų virškinimo negalavimų, naudojamas žarnyno sutrikimams pagelbėti. Tai pat tinka kaip esate peršalę, krečia šaltis. Padeda peršalus- Imbieras neleidžia organizmui gaminti medžiagų, kurios skatina bronchų susitraukimą, tai pat mažina karščiavimą. Imbiere esantis gingerolis malšina kosulį.
Labai tinka Imbieras keliaujant ilgose kelionėse, atsiradus pykinimui užtenka jo tik truputuką pakramsnoti , negerumas kaip mat praeina. Jei numatoma kelionė laivu, baiminamės dėl "jūros" ligos ilipant į laivą po ranką reika turėti Imbiero, padeda tikrai, neverta vartoti cheminių preparatų.
Imbiere esančios sudėtinės dalysveikia kaip antispazminiai vaistai, tai parodi jog lengvina menstruacinius spazmus, palengvina migreninius skausmus.
Medžiagos, suteikiančios Imbierui pikantišką skonį- gigerolis ir šagaolis.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-01 10:03

Alijošius- Alavijas
Pas dažną močiutę ir ne tik, ant palangių auga šis augalas.
Yra vaistinėse pirkti Alavijų lapų gelio, kuris plačiai vartojamasgydant saulės nudegimus, nedidelias žaizdas ir kitas odos ligas. Rašoma jog tinka ir nuo hemarojaus. Nepamainomas bitės igėlimo skausmo, tinimo malšinimo pagalbininkas.
Auginant Alijošiaus augalą, po ranka turime gerą antibakterinį preparatą. Namuose netikėtai nusideginus, Alijošiaus lapuką nuskynus, gerai nuplauti po tekančiu vandeniu, jį išilgai perpiauti, uždėti ant perštimos vietos, lipnios medžiagos esančios augalo sultyseveikia raminamai, minkština odą, jame yra medžiagų nuo uždegimo, aktyviai mažina skausmą odą sudrėkina, neleidžia patekti bakterijų bei oro. Pirminė pagalba garantuota.
Kad mažiau skaudėtųsaulutės nudegintą odą, puodelį alijošiaus sulčių įpilti į drungno vandens vonią ir joje pagulėti, palengvina odos perštėjimą.
Atsiradus ant veido pavieniam spuogeliam, tiesiog uždėti ir palaikyti Alijošiaus perpiautą gabalėlį bent 3min. sutraukia karštį, dizenfekuoja pažeistą vietą, pakartoti keletą kartų.
Alijošiaus sultys dar naudojamos kaip vidurių laisvinamoji priemonė. Bet reikia į tai žiūrėti labai atsargiai, nes padauginus gali sukelti stiprius spazmus, viduriavima.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-01 13:15



Kopūstai gydo, bet tinka ne visiems, sakoma, jog kopūstai stiprina organizmo imunitetą, padeda išvengti skrandžio opų, mažina riziką susirgti vėžiu. Tačiau yra žmonių, kuriems ši vertinga daržovė, deja, netinka arba kurie gali valgyti tik kai kuriuos kopūstų patiekalus.
Keiskite kosmetikos priemones į nealergiškas, o jei patinimas neatslūgsta, nedelsiant kreipkitės į savo šeimos gydytoją ar gydytoją oftalmologą.
Saugo nuo vėžio.
Be jogurto ir alyvų aliejaus, kopūstai yra bene didžiausi vėžio priešai. Nustatyta, kad valgantieji daug kopūstų itin retai suserga storosios žarnos ir skrandžio vėžiu. Manoma, kad jei nors kartą per savaitę suvalgysi kopūstų patiekalą, rizika susirgti sumažės perpus. Kopūstai turi įtakos ir estrogenų kiekio kraujyje mažėjimui, todėl mažina riziką susirgti krūties vėžiu.
Užkerta kelią infekcijoms.
Valgant daug kopūstų galima išvengti peršalimo ligų ir gripo. Šiose daržovėse yra medžiagų, naikinančių ligas sukeliančias bakterijas ir virusus. Be to, jose gausu vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą.
Saugo skrandį.
Nuo seno žinoma, kad šviežių kopūstų sultys gydo skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opas. Ne itin malonaus skonio sultyse yra medžiagų, kurios neleidžia rūgščioms virškinimo sultims pažeisti skrandžio gleivinę.
Skatina kraujotaką.
Kadangi kopūstuose daug geležies, jų rekomenduojama valgyti tiems, kurių kraujyje mažai eritrocitų. Kopūstuose esančią geležį organizmas labai gerai pasisavina.
Daugiausia šių savybių turi švieži kopūstai. Virti – ne tokie vertingi, nes verdant suyra ne tik vitaminas C, bet ir kai kurios kitos kopūstuose esančios vertingos medžiagos. Tačiau raugintuose kopūstuose vertingosios medžiagos išlieka. Kadangi kopūstai skrandyje “fermentuojasi”, jų, deja, nepatartina valgyti tiems, kam dažnai pučia vidurius, nors suvalgius raugintų kopūstų dujų susidaro žymiai mažiau. Pavyzdžiui, sergantieji kepenų ligomis ir negalintys valgyti troškintų kopūstų, suvalgę raugintų, nepatiria jokių nemalonių pojūčių. Kopūstų nerekomenduojama valgyti ir sutrikus skydliaukės veiklai.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-01 13:54


Citrina.
Citrinose yra ypač daug gydomųjų medžiagų, kurios stiprina įmunitetą ir kraujagysles, padeda išgyti odai ir net stabdo tam tikrus lastelių pokyčius, galinčius sukelti vėžinius susirgimus. Suteikia malonų ir gaivų kvapą. Išspaustų sulčių įpylus į karštą vandenį ir įdėjus medaus, bus puiki priemonė nuo gerklės uždegimo. Vaistinėse gaminant mikstūras pagrindinė sudedamoji dalis yra būtent citrinos.
Vienoje citrinoje yra 40mg vitamino C- visa rekomenduojama dienos norma. Šis vitaminas yra stiprus antioksidantas, jis mažina peršalus nemalonius pojūčius užsikišus nosiai, ašarojant akims.
Yra ir daugiau priežasčių, dėl kurių galime džiaugtiscitrinų teikiama nauda:
Citrinuose yra citrinų rūgšties- medžiagos, kuri mažina kalcio išsiskyrimą ir padeda išvengti mažų akmenukų
Citrinų žievelėse yra gausu bioflavonoido (antioksidantinių augalų medžiagų), vadinamu rutinu, kuris stiprina venų sieneles ir kapiliarus bei malšina varikozės keliamus skausmus.
Tai pat gražina odą. Jeigu citrinų sultimis tepsime pigmentines dėmes, jos išblunka, o kartais ir visai išnyksta. Tai pat sulčių galima užlašinti ant netikėtai besikeliančio spuogo, kad greičiau pranyktų.



 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-01 18:27



Erškėtuoges senovės graikai vadino gamtos vaistu ir dievų dovana. Mokslininkų teigimu, tai išties labai vertinga, tačiau nepelnytai primiršta uoga.

Erškėtuogėse yra karotinų, vitaminų E, B1, B2, K, nikotino rūgšties, rutino, daug lengvai pasisavinamo kalcio, fosforo, magnio, geležies, kalio, sieros, natrio.

Nuo neatmenamų laikų žmonės erškėtuoges vartojo kaip vitamino C šaltinį, kurio jose daugiau nei gudobelės, šermukšnio, šaltalankio, žemuogių uogose, dilgėlėse.

Medžiagos, esančios erškėtuogėse, stiprina imunitetą ir palengvina peršalimo ligų eigą, padeda greičiau pasveikti, stiprina kraujagysles, padeda išvengti kraujavimo iš dantenų, lėtina parodontozės progresavimą, stiprina nervų sistemą, padeda esant nemigai, gerina virškinimą, žaizdų gijimą, stiprina ir greitina kaulų suaugimą, stimuliuoja visų vidaus sekrecijos liaukų veiklą, stiprina potenciją.
Kaip rinkti uogas:
rugpjūčio - rugsėjo mėnesiais, apsimovus storomis pirštinėmis ir, kad neprisigraibius rakščių, atitinkamai apsirengus,
nerinkti žalių, pradėjusių sirpti ir užaugusių gatvių žaliose juostose, šalikelėse, prie geležinkelių
Žinote, kad:
nuskintos uogos “negesdamos” išsilaiko 5-8 dienas,
naudingų medžiagų kiekis, susikaupęs erškėtuogėse, nepriklauso nuo uogų dydžio,
vertingiausios yra prinokusios, raudonai oranžinės spalvos, kietokos, šalnų nepakąstos,
uogos be sėklyčių valgomos gerai sukramtant, nes tik tuomet pajaučiamas jų nuostabus skonis ir kvapas,
uogas verdant žūsta dalis biologiškai veiklių medžiagų.
Norintiems pasiruošti uogų žiemai:
puvinio nepažeistas, neminkštas uogas nuplauti po tekančiu šaltu vandeniu, kiekvieną uogą perpjovus pusiau buku peilio galu išvalyti sėklas,
erškėtuoges galima smulkiai supjaustyti ar sumalti mėsmale, užpilti šviežiu medumi ar cukrumi pusės litro talpos stiklainiuose, kurie laikomi šaldytuve - taip paruoštų uogų vertė didžiausia, jos puikiai tinka arbatoms, košių, varškės ar jogurto gardinimui,
išvalytas ir smulkiai supjaustytas erškėtuoges galima laikyti šaldiklyje sušaldytas pakeliuose po 2-3 valgomus šaukštus.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-01 22:02


Kmynai.
Kmynai gerai žinomi kaip vaistinis augalas. Šiuo metu jų sėklos gana dažnai vartojamos virškinimui gerinti, ypač peristaltikai stiprinti ir žarnyno puvimo bei rūgimo procesams silpninti. Daugelyje Europos ir Amerikos šalių kmynų sėklos yra oficialus vaistas. Neretai jų duodama ne tik suaugusiems, bet ir vaikams, kai sutrinka virškinimas ir pučia pilvą. Nuo atoninių užkietėjimų (kaip paleidžiantis), meteorizmo (kaip pūtimą mažinantis), skrandžio ir žarnyno spazmų (kaip raminantis) rekomenduojamas kmynų sėklų antpilas. Antpilui ruošti reikia 1 valgomąjį šaukštą smulkintų sėklų užpilti stikline verdančio vandens, palikti uždarame inde nusistoti tol, kol atvės, nukošti ir gerti po 2—3 valgomuosius šaukštus (vaikams duodama po 1 arbatinį šaukštelį) 56 kartus per dieną prieš valgį. Vaikams skirią antpilą galima pasaldinti cukrumi arba sirupu.
Kmynų antpilu galima sužadinti apetitą. Liaudies medicinoje apetitui sužadinti kartais 20—30 min prieš valgį siūloma suvalgyti, kmynų sėklų miltelių (ant arbatinio šaukštelio galo). Kmynų nuoviras skatina pieno išsiskyrimą maitinančioms motinoms. Nuoviras verdamas taip: imama 1 valgomasis šaukštas smulkintų sėklų, užpilama 2 stiklinėmis verdančio vandens, verdama uždengtame inde 3—5 min, nukošiama ir geriama po 1/3 stiklinės 3—4 kartus per dieną prieš valgį. Kūdikius žindančioms moterims rekomenduojama valgyti duoną su kmynais. Kmynai skatina ir tulžies skyrimąsi, bet silpniau negu kai kurie kiti augalai (darželinis šlamutis, gaivenis ir kt.). Kmynų sėklų dedama į įvairius žolių mišinius (arbatas): apetitui gerinti, skrandžiui (sutraukiantis) gydyti, vidurių paleidžiamąjį, pūtimą mažinantį, raminantį.


 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-02 10:08



Sakoma, jog šaltalankio uogomis, iš jų spaudžiamomis sultimis senoliai gydydavo daugybę ligų. Pro šaltalankio krūmus taip lengvai neprasibrausi, o jų uogų nesusidraskęs rankų nenusiskinsi. Gal todėl daugelis šaltalankį savo sklypo pakraštyje augina ne tik dėl vertingų uogų.
Šaltalankių aliejaus negalima perdozuoti sergant kai kuriomis kasos ir tulžies pūslės ligomis, todėl prieš jį vartojant, reikia pasitarti su gydytoju.

Šaltalankių aliejus

Aliejus daromas iš išspaudų, kurias reikia plonai paskleisti ir gerai išdžiovinti.

Paskui sumalti, užpilti geru rafinuotu aliejumi - stiklinei maltų išspaudų reikia dviejų stiklinių aliejaus - ir palaikyti tris savaites tamsoje kambario temperatūroje, retkarčiais supurtant.

Paskui aliejų nukošti, supilstyti į tamsius švarius iškaitintus buteliukus, užsukti ir toliau laikyti tamsoje.
Šaltalankių uogos:
nebijo šalnų, nes yra riebios,
šaltalankių uogose ir dar jų kauliukuose yra organizmui vertingo aliejaus,
turtingos vitaminų, riebalų, karotino,
tinka padažams prie mėsos ar žuvies, miltinių patiekalų,
tinka uogienėms, džemams, želė, marmeladui gaminti,
tinka užpilams, trauktinėms, aromatizuoti ir gardinti kitiems gėrimams,
šaltalankio sultyse yra visų žmogaus organizmui reikalingų vitaminų ir mikroelementų,
išspaustos ir į butelius supilstytos puikiai laikosi šaldytuve.
Ar žinote, kad:
šaltalankis yra vyriškos ir moteriškos giminės,
žydi ir vaisius duoda moteriškieji krūmai,
jei netoliese nėra bent vieno kito vyriškojo krūmo, ir moteriškieji skursta, greičiau ima džiūti,
šaltalankiai “nesibičiuliauja” su kitais krūmais ar medžiais ir šalia jų joks kitas medis ar krūmas neauga,
šaltalankiai puikiai tinka yrančioms atkalnėms sutvirtinti, nes jų šaknys siekia iki 10 metrų ilgio.

Verta prisiminti:
šaltalankių uogų aliejus slopina uždegimus, gydo nedideles burnos opas, o kartais ir skrandžio opaligę - gerti po šaukštelį prieš valgymą tris savaites,
šaltalankio aliejus tinka praguloms gydyti, nuo slogos pažeistoms šnervėms patepti.

Šaltalankio uogose gausu medžiagų:
stabdančių sklerozę,
iš organizmo šalinančių cholesterolį,
reguliuojančių riebalų apykaitą.

Šaltalankio vaisiai:
skatina virškinamojo trakto liaukų sekreciją,
gerina virškinimą,
tinka vartoti sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-02 15:19


Pipiro grūdai - tai išdžiovinti nesunokę amžinai žalios lianos, augančios tropiniuose kraštuose, vaisiai. Svarbiausi jų komponentai - aštrus glikozidas piperinas, eterinis aliejus, krakmolas, vitaminai E ir C.
Pipirų milteliai su chna, vartojami išoriškai, gydo odos ligas, dedervinę. Vartojami į vidų valo iš plaučių ir bronchų drėgmę.
Juodojo pipiro miltelius su medum po vieną arbatinį šaukštelį gerti sergant angina, bronchitu, kosint. Tam reikia vieną šaukštą miltelių sumaišyti su stikline medaus.
Juodasis pipiras padidina skrandžio virškinamąją jėgą ir stiprina virškinimo organų raumenis. Išsiskirs daugiau skrandžio sulčių ir fermentų, ir sunkumas skrandyje nekankins net jei persivalgysite.
Ypač naudingas juodasis pipiras tiems, kurie serga gastritu su padidėjusiu rūgštingumu. Jis reguliuoja rūgštingumą, malšina raugulį ir deginimo pojūtį pilve. Be to, žarnynas ima intensyviau susitraukinėti ir organizmas greičiau apsivalo.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-02 17:20

Garstyčios.
Tai gali būti naudojamos kaip atsikosėjimą lengvinanti priemonė, kaip užsikišusi nosis ir sunku kvėpuoti, mažas šaukštelis garstyčių su dėšrainiu ar mėsytės gabaliukų, ar net duonos gabalėliusuteiks tam tikrų medžiagų kurios skystina gleives ir padeda jas lengviau pašalinti.
Pagerina apetita pagardinus jomis maistą.
Pėdų odos grybeliui įveikti, truputis garstyčių miltelių, įbertų į kojų vonelę, padeda lengviau jį įveikti.

Garstyčios medicinoje
Medicinoje vartojamas garstyčių trauklapis. Tai popieriaus lapelis, apteptas lygiu garstyčių miltelių sluoksniu. Trauklapį reikia suvilgyti šiltu vandeniu ir uždėti tiesiai ant odos arba (jei oda labai jautri) per popieriaus lapą, marlės ar audeklo sluoksnį. Garstyčių trauklapį reikia laikyti tol, kol oda parausta (5−10 min.). Trauklapį nuėmus, reikia šiltu vandeniu nuplauti nuo odos garstyčių liekanas, atsargiai nušluostyti, o smarkiai paraudusią odą geriau patepti vazelinu.

Jei ligonis serga viršutinių kvėpavimo takų uždegimu, trauklapiai dedami ant krūtinės ir blauzdų; sergant bronchitu − ant vienos arba abiejų krūtinės pusių, hipertonija − ant sprando, ir taip toliau.

Sergant odos ligomis, garstyčių trauklapiai netinka.


Garstyčios kulinarijoje
Kulinarijoje garstyčios vartojamos kaip prieskonis įvairiems mėsos valgiams, užkandžiams; suteikia jiems aštrų skonį, padidina virškinimo sulčių išsiskyrimą, pagerina virškinimą. Jų dedama į įvairius padažus ir pagardus. Garstyčias reikia dėti į jau paruoštus patiekalus ir padažus, nes virdamos jos netenka stiprumo.

Garstyčios laikomos tamsiai ir vėsiai, nes nuo šviesos ir aukštos temperatūros jos genda, pasidaro nebetinkamos valgyti.





 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-02 19:45

Spanguolės


Spanguolės
Spanguolės tinka ne tik kulinarijai- gyditojai ir netradicinė medicina jas vis dažniau pataria naudoti kaip gydomają bei prevencinę priemonė žmonėms, sergantiems dažnomis šlapimo pūslės infekcijomis.
Spanguolių sultys pakelia gerojo cholesterolio ir antioksidantų kiekį. tai pasako jog padeda išvengti širdies ligų, sušvelnina insultą, greičiau pasveikstama, bet tais atvėjais reikia išgerti nemažus kiekius grynų sulčių, bet tik pasitarus su ligą gydančiu gyditoju.
Tinka maišyti su kitomis sultimis. Bet turintys kraujo krešėjimo bėdų turėtų vengti vartoti spanguolių sultis.
Spanguolių uogos garsėja vitaminų ir įvairių medžiagų gausa.
Jose yra daug vitaminų C, B1, B2, B6, mikro- ir makroelementų, ypač jodo, geležies, mangano, vario, kobalto.

Šios uogos saugo žmogaus organizmą nuo avitaminozės ir radioaktyvaus poveikio.

Jose yra įvairių organinių rūgščių, suteikiančių savitą skonį ir dezinfekuojančių žmogaus virškinamąjį traktą bei stimuliuojančių jo fermentų gamybą.

Spanguolėse esančios rūgštys laikomos natūraliais antibiotikais, todėl šių uogų sultimis sėkmingai gydomos peršalimo ligos, karščiavimas ir kosulys.

Be to, jos padeda gydyti reumatą, lėtinį tonzilitą, tromboflebitą, uždegimines šlapimo sistemos ligas, o ypač pielonefritą (inkstų geldelių uždegimą, pasireiškiantį stipriais skausmais).

Benzoinė rūgštis ne tik pati naikina ligos sukėlėjus, bet ir gerokai sustiprina vartojamų vaistų poveikį. Žodžiu, pasitelkus spanguoles, bet kurios minėtos ligos gydymas būna efektyvesnis.

Spanguolėse esantys junginiai išplečia venas, maitinančias miokardą, ir pagerina širdies veiklą. Kadangi spanguolėse yra daug nesuvirškinamų polisacharidų - celiuliozės ir pektinų - tai jos puikiai išvalo organizmą.

Spanguolių uogos labai vertinamos ir kulinarijoje. Iš jų gaminamos uogienės, sultys, sirupai, įvairūs gėrimai.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-03 15:27



Beržas: gydo ir lapai, ir pumpurai, ir sula
Vaistinei žaliavai renkami neišsiskleidę beržo pumpurai, o lapai medžiui žydint. Beržo pumpurais gydomos kvėpavimo organų ligos, jie vartojami kaip antiseptinė, atsikosėjimą lengvinanti ir prakaitavimą skatinanti priemonė.
Užpilui reikia:
10 g beržo pumpurų užpilti 200 ml karšto virinto vandens, indą įstačius į verdančio vandens vonelę kaitinti 15 min. Po 45 min. ataušinus kambario temperatūroje perkošti ir nusunkti. Gerti po trečdalį stiklinės šilto užpilo tris kartus per dieną, kai reikia skatinti tulžies, šlapimo ir prakaito išsiskyrimą.
Liaudies medicinoje gerai žinomas ir beržo grybas, kuris auga ant beržo kamieno, o jo vaistinė žaliava ruošiama rudenį ir pavasarį. Veikliosios grybo medžiagos stabdo uždegimus, mažina kraujospūdį, mažina gliukozės kiekį kraujyje.
Gaminant nuovirą ir užpilą, grybą reikia nuplauti ir pamerkti į virintą vandenį 4-5 valandom. Po to jį susmulkinti, o vandenį, kuriame jis mirko, vartoti užpilui. Vieną dalį grybo užpilti 5 dalimis mirkyto vandens ir pašildžius iki 50 laipsnių palikti dvi dienas, kad pritrauktų. Po to užpilą nupilti, o grybą nusunkti per marlę. Taip pagamintą užpilą galima laikyti 3-4 paras ir vartoti po 1- 2 valgomuosius šaukštus tris kartus per dieną iki valgio likus pusvalandžiui sergant gastritu, skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opa.
Beržo sula savo vertingųjų savybių nepraranda ir konservuota. Joje gausu vitamino C, gliukozės, kalio, kalcio, magnio bei kitokių organizmui vertingų medžiagų.
Ar žinote, kad sula:

padeda iš organizmo pašalinti susidariusius akmenis, toksinus, šlakus, druskas,

gydo inkstų akmenligę, gerina sergančiųjų reumatu, tuberkulioze savijautą,

gerina medžiagų apykaitą organizme, stiprina žmogaus organizmą.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-03 17:46

Paprastoji miško Avietė.



Šviežios, virtos , šaldytos ar džiovintos aviečių uogos, bei augalu stiebų lazdelės naudojamos persišaldymo ligoms gydyti, bei kaip prakaitavimo skatinanti priemonė, temperatūrai mažinti, atsikosėjimui lengvinti. Gydomajai arbatai reikia 2 arbatinių šauklštelių džiovintų uogų, arba 1 valgomo šaukšto šviešių uogų, ar uogienės suberti į termosą ir užpilti stikline verdančio vandens. Geriant karštą arbatą ji efektyviai palengvina peršalus, sergant angina, gripu. Išgėrus aviečių arbatos negalima eiti į vėsias patalpas, lauką, reikia stengtis gulėti lovoje.
Aviečių stiebeliai, lapai tai pat naudinga vartoti sergant viršutinių kvėpavimo takų ligomis, skrandžio ir žarnyno gleivinės uždegimams gydyti, palengvinti . Reikia pasigaminti užpilo lapų ir stiebelių: žiupsnelį džiovintų ar šviežių aviečių lapų, keletą smulkintų stiebelių užpilti 2 stiklinėm verdančio vandens, palaikyti kol pritrauks ir gerti 4 kartus per dieną po pusę stiklinės. Sergant angina pasidaryti stipraus lapų, stiebelių užpilo ataušinus skalauti gerklę .
Avietės yra geras dietinis maistas tinkantis tiek vaikam tiek ir suaugusiems. Iš jų gaminamos uogienės, kompotai, sirupai, sultys. Avietės tinkamos šaldyti, jose išlieka naudingos medžiagos, bei vitaminai.
Avietėse yra daug purinų kurie gali pakenkti sergantiems inkstų uždegimu, podarga, tad nusprendus naudoti daug šių uogų ir turint paminėtų ligų verta pasikonsultuoti su gyditoju.
Miške augančios avietės ir namuose yra ne tas pats, jų gydomasis skirtumas yra didelis. Miško avietės prinoksta liepos - rugpjūčio mėnesiais, verta jų pasiuogauti ir turėti kaip būtiną vaistuką namuose.
Lapų ir stiebelių prisiskinti kaip jau nebebūna uogų, rugpjūčio- rugsėjo mėnesiais. Džiovinti sausose, nesaulėtose patalpose.
Avietėse yra daug naudingų medžiagų: angliavandenių, organinių rūgščių, , mineralinių druskų, vitaminų C, B-1, B-2, P , karotino, folinės rūgšies, , pektinų, purinų,.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-03 18:46

[
Medus.
Nėra labai maistingas. Jame yra vitamino B, amino rugščių, mineralų, tačiau iš tikrųjų jis nedaug maistingesnis už paprastą cukrų. Gyditojus jis domina dėl kitų priežasčių. Tirštas jo sirupas malšina gerklės skausmą, ypač jeigu jo dedama į citrinų ar raminamają ramunėlių arbatą.
Tačiau medus gali daug daugiau. Jis sunaikina bakterijas ir padeda įpjovimams ar žaizdoms greičiau gyti. Medus yra natūrali vidurių laisvinamoji priemonė. Yra nustatyta jog pagelbėja sopaligės sukeltą skrandžio skausmą. Medus suteikia daug energijos, pavargę raumenys vėl greičiau sustiprėja naudojamt medų, patartina juo pasmaguriauti dirbant fizinį darbą.
Seniau kol dar nebuvo antibiotikų, didžiausią grėsme sveikatai kėlė infekcijos. Net nedideli įdrėskimai kartais baigdavosi mirtimi- štai kodėl gyditojai juoduose lagaminėliuose dažnai nešiodavosi truputį medaus. Meduje yra vandenilio peroksido ir propolio- medžiagų kurios naikina bakterijas.
Net šiandien kaip vaistinėse yra antiseptinių priemonių, gyditojai dažnai pataria sunkiai gyjančias žaizdas tepti medumi.
Atšerpetojusiom, perštinčiom lūpom, ypač esant šaltiem oram, einant į lauką žiemos metu pasitepkite lūpas ne vazalinu o medumi, skilnėja lūpų kampučiaitai tepkime medumi- išbandytas ir pasitvistinęs "tepaliukas".
Didelis cukraus kiekis meduje ištraukia iš žaizdelių drėgmę ir taip pašalina bakterijas, kurioms reikia drėgmės. taip pat jis izoliuoja kenksmingus išorinius teršalus.
Medus vartojamas įvairiems skrandžio ir žarnyno negalavimams gydyti. Gali sumažinti skrandžio opų simptomus ir pagerinti gijimą, mažina uždegimą, gerina kraujotaką ir skatina epitelio lastelių seančių skrandyje ar žarnyne augimą.
Meduje esantis didelis kiekis fruktozės padeda atsitiktinai užkietėjus viduriams.
Nepatartina medaus duoti vaikams iki metų, nes jame gali būti truputis sporų, vadinamų Clostridium botulinum,- mikroorganizmų, sukeliančių botulizmą. Sporos esilaiko suaugusių ir vyresnių vaikų žarnyne. Tačiau kūdikių organizmas tan tinkama terpė ir gali sukelti sunkios formos apsinuodijima maistu, vadinamą kųdikių botulizmu.
Kosmetologijoje naudojami ir kiti bičių veiklos produktai- tai propolis, vaškas, bičių motinėlių pienelis, kuris stimuliuoja odos apykaitos procesus suteikdamas jai elastingumą, normalizuoja odos riebalų pusiausvyrą, padeda odai pakankamai greitai atsinaujinti.
Propolis naudojamas gydant visų tipų plaukus. Jame yra visos augalinės smalos, eteriniai aliejai, mineralinės druskos ir vitaminai, kurie padeda plaukams tapti puriems , blizgiems, ir elastingiems.
Bičių vaškas yra puikus natūralus šveitiklis. Jis švelniai nuvalo mirusias odos lastelias, atkimšdamas poras ir šalindamas nešvarumus.
Medus tinka įvairiems masažams, vonioms, kaukėms.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-05 09:32



Svarainis - lietuviska citrina

Svarainio vaisiuose gausu vitamino C, organinių rūgščių, pektininių ir rauginių bei mineralinių medžiagų, vaisių žievelėse yra eterinių aliejų, o sėklose — gleivių, riebiojo aliejaus, krakmolo. Svarainiai — sveikatos šaltinis, užkertantis kelius daugeliui ligų.

Svarainių savybės

* Gydymui vartojami svarainio vaisiai, sėklos ir lapai. Gydomasis svarainių poveikis siejamas su palankiu pektininių ir rauginių medžiagų deriniu. Jie mažina uždegimus, stabdo kraujavimą ir stiprina organizmą.

* Svarainių savybės: stiprina imunitetą, skatina tulžies bei šlapimo išsiskyrimą, mažina kraujavimą ir stimuliuoja kraujodaros procesus, slopina kosulį, turi antiopinių, antibakterinių ir antiseptinių savybių, padeda nuo pykinimo bei vėmimo.

* Švieži svarainio vaisiai labai naudingi sergantiems tuberkulioze arba bronchine astma. Vaisiai, o taip pat jų užpilai ir ekstraktai, puikiai padeda sergant mažakraujyste, padažnėjus pulsui bei jaučiant bendrą silpnumą.

* Svarainis vaikams iki vienerių metų netinkamas — savo rūgštimi dirgina gleivinę, alergizuoja, kaip ir citrusiniai vaisiai.

* Liaudies medicinos specialistai rekomenduoja vartoti svarainius sergant skrandžio arba žarnyno veiklos sutrikimais. Šiuo atveju geriamas nesaldintas svarainio vaisių nuoviras.

* Virti trinti vaisiai naudojami gydyti kepenų ligoms, efektyvi pykinimą bei vėmimą slopinanti priemonė. Esant pabrinkimams, kurių priežastis — širdies bei kraujagyslių ligos, kaip šlapimo išsiskyrimą skatinanti priemonė rekomenduojama svarainio vaisių arbata.

* Svarainio sėklos pasižymi priešuždegiminiu poveikiu. Nuo seno gydomas kosulys, bronchitas. Kosint arba sergant ūmiomis kvėpavimo takų ligomis, geriama svarainio sėklų arbata.

* Svarainio sėklų nuovirą rekomenduojama naudoti ir išoriškai, dėti pavilgus sergant akių ligomis, plinkant, nusideginus odą arba jai suskeldėjus; gera gerklės skalavimo priemonė sergant angina.

* Svarainių sultys vartojamos sergant anemija, širdies, kvėpavimo takų ir skrandžio bei žarnyno ligomis, sukeliančiomis viduriavimą bei kraujavimą, o taip pat sergant opalige, tuberkulioze arba astma.

* Svarainių sultys su medumi ir obuolių actu ypač efektyviai sužadina apetitą.

Receptai iš svarainių

Svarainis — nuo skrandžio ir žarnyno ligų

Sergant skrandžio uždegimu, rekomenduojama gerti svarainio lapų antpilą. 5 gramus lapų reikia užpilti 1 stikline karšto vandens, uždengti, 15 minučių palaikyti verdančio vandens vonelėje, 45 minutes palaukti, perkošti ir vartoti po 2 valgomuosius šaukštus 3-4 kartus per dieną, prieš valgį. Likusį antpilą šaldytuve galima laikyti 3 paras.

Sėklų antpilu gydomas kosulys

10 gramų sėklų reikia užpilti 1 stikline karšto vandens, 20 minučių pakaitinti verdančio vandens vonelėje, 10 minučių palaukti, perkošti ir gerti po 70-100 gramų 3 kartus per dieną, prieš valgį.

Organizmo valymas

Švieži svarainio vaisiai skatina šlapimo bei tulžies išsiskyrimą ir kartu — rūgšties pasišalinimą iš organizmo. Dietologai rekomenduoja rytais gerti kokteilį, padedantį iš organizmo pašalinti per naktį susikaupusius šlakus. Kokteiliui susmulkintas svarainio vaisius plaktuvu sumaišomas su puse šviežios kriaušės ir puse šviežio persiko (vaisių sėklos pašalinamos, žievelės nenulupamos).

Svarainis kosmetikoje

Kosmetologai rekomenduoja svarainio spiritiniu antpilu gydyti labai porėtą veido odą: sutarkuotas vaisiaus minkštimas užpilamas 20 procentų spiritu arba degtine, santykiu 1:1. Savaitę palaikoma ir perkošiama. Gautame antpile pamirkytas vatos tamponas uždedamas ant veido ir palaikomas 15-20 minučių. Po procedūros veido oda nušluostoma.

NAUDA: Gydymui vartojami svarainio vaisiai, sėklos ir lapai.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-05 16:53



Česnakas

Mūsų eros pradžioje Romos imperatorius Neronas išleido įsakymą, kuriuo nurodė legionų kariams skirti daugiau česnakų, kad šie būtų stipresni ir kovingesni.

Neblėstanti šlovė

Apie česnako vaistines savybes prirašyta tiek daug ir taip seniai, kad tarp naminių augalų tai tikra žvaigždė. Jau prieš 5000 metų dantiraščiu rašytame recepte kaip svarbi vaistų sudėtinė dalis nurodytas česnakas. Ir egiptiečių papirusuose rastas tekstas apie vergų streiką: šie atsisakė tęsti piramidės statybą, nes nebegavo česnako. Maistas buvo menkas, tik česnakas suteikdavo jėgų ir saugojo nuo ligų.

Česnaką aukštino pats Hipokratas. Avicena jį laikė galingu vaistu. Ilgus amžius žmonės nuo užkrečiamų ligų stengėsi gintis tik česnaku. Tai buvo brangus augalas, dėl jo nevengta suremti špagų.

Šio augalo galia ir dabar neblėsta: nieko nepakenks, jei drabužių kišenėje nešiositės česnako skiltelių – padeda išvengti galimų nemalonumų, o jas kramsnojantiems sportininkams priartina pergalę, ypač irkluotojams.

Sveikatos draugas

Česnakas padeda visiems virškinamojo trakto organams „dirbti savo darbą“. Jis slopina puvimo procesus žarnyne, didina atsparumą įvairioms ligoms, mažina nuovargį, plečia kraujagysles, gerina širdies darbą, padeda įveikti odos ligas.

Česnakas naudojamas įvairių „fabrikinių“ vaistų gamyboje. Jis yra geras virškinamojo trakto tvarkdarys, be to, gerai valo „prirūdijusias“ kraujagysles.

Mokslininkai išnagrinėjo česnako savybes ir užtikrino, kad jis naikina daugybę mikroorganizmų, net auksinį stafilokoką. Todėl nepykime, jei autobuso kamšatyje mums iš už nugaros kartais pučia česnako kvapą: nuo to tikrai neužsikrėsime. Kvapas gali nukenksminti kito keleivio aplinkui prunkščiamus gripo virusus.

Nuo seno žmonės tikėjo, kad įvairių epidemijų metu būtina valgyti česnaką. O jei grėsmė rimta – dar ir kūną išsitrinti jo tyre. Tą darė jau viduramžių žmonės.

Maisto brolis

Ruošiamam maistui česnaką, kaip prieskonį, vartoti kasdien: jis turi daug įvairių fermentų, vitaminų, lytines galias stiprinančių medžiagų, mikroelementų, jodo, kuris gerina medžiagų apykaitą. Česnako pozicijos mūsų namuose turi būti tvirtos ir neginčijamos. Virtuvės interjerą verta papuošti kaimiškomis česnakų ir svogūnų pynėmis. Vienos spindės sidabru, kitos – auksu.

Gausiai vartoti česnakų nepatariama sergantiems rimtomis inkstų ligomis, opaligės paūmėjimo metu.

Pravers žinoti

Salotos „Sveika šeima“. Kuo smulkesne burokine tarka sutarkuoti morkas, išspausti arba įberti smulkiai supjaustytą česnaką, žiupsnelį lukštentų saulėgrąžų, užpilti (negausiai) šaltai spausto alyvuogių, saulėgrąžų arba sėmenų aliejaus. Geriau nesūdyti.

Česnakinė varškė. Pusė pakelio varškės, šaukštas kaimiškos grietinės, susmulkinta ar išspausta visa galvutė česnako, pagal skonį juodųjų pipirų ir druskos. Viską sukrėsti į molinį dubenėlį, gerai išsukti mediniu šaukštu. Valgyti su karštomis bulvėmis, virtomis su lupena. (Vietoj varškės galima imti dvi karštas nuluptas bulves ir jas sugrūsti su grietine, česnaku ir pipirais.)

Senjorų jėga. Lygiomis dalimis sumaišyti išspaustų česnakų tyrę ir paruoštus krienus. Tai - kasdienis prieskonis pagyvenusiems žmonėms. Jis gerina sveikatą ir suteikia jėgų.

Nuo aterosklerozės. Šiai ligai palengvinti yra gausybė „česnakinių“ receptų, net lentelių, nesunkiai randamų populiariuose žinynuose. Vienas paprastesnių būtų toks: 300 g nuluptų, susmulkintų česnakų sudėti į užsukamą puslitrinį stiklainį, užpilti spiritu, laikyti tamsioje vietoje tris savaites. Gerti kasdien po 20 lašų su puse stiklinės pieno.

Kitas: 250 g česnakų tyrės sumaišyti su 350 g medaus, savaitę laikyti tamsioje vietoje. Paskui vartoti po valgomąjį šaukštą tris kartus per dieną, pusę valandos prieš valgį.

Trečias: sumalti vieną citriną kartu su viena česnako galvute, sumaišyti, užpilti puse litro virinto ir atvėsinto vandens, laikyti kambario temperatūroje 4 dienas, nukošti ir gerti po pusę stiklinės prieš valgį – visą rudenį, žiemą ir pavasarį.

Peršalus. Nuo peršalimo, kosulio, bronchito padeda česnakiniai įtrynimai. Česnako sultis ar tyrę sumaišyti su kiaulienos (vidiniais) taukais, įtrinti gulinčiam ligoniui krūtinę, nugarą, apvynioti šiltu švelniu vilnoniu audeklu, šiltai užkloti, duoti gerti su česnakais pavirinto pieno, medaus. Kojų padus stipriai įtrinti česnako tyre, apauti vilnonėmis kojinėmis.

Įvairių negalavimų metu šviežią česnakų tyrę žiniuonys pataria tverti prie pilvo: gerina pilvo organų darbą, skatina prakaitavimą ir šlapimo išsiskyrimą. Įtrinama tyrė padeda ir nuo sąnarių skausmų.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-11-07 21:22



Jogurtas....
Ar žinote, kad organizme yra daugiau bakterijų negu lastelių? Vien tik virškinimo trakte gyvena maždaug 500 bakterijų rūšių. Dauguma žarnyno mikroorganizmų- daugiau kaip kilogramas- naudingi. jie stiprina imunitetą, virškina pieno cukrų (laktozę), padeda absorbuoti maistingąsias medžiagas ir palaiko sveiką žarnyną. Tačiau kai kurios žarnyno bakterijos kartu su mikroorganizmais gali sukelti nemažai makšties ir šlapimtakių bėdų. Štai kodėl šaldytuve reikėtų turėti gyvojo jogurto.
Jogurtas yra pienas, į kurį pridėta bakterijų kultūrų.Bakterijos virškina piene esantį cukrų, kad galėtų gauti energijos, ir pašalina pieno rūgštį (tą pačią kuri kaupiasi raumenyse sportuojant). Jogurtas kuriame yra "aktyviųjų kultūrų" - gyvųjų bakterijų, labai naudingas.Kai kurios jogurte esančos bakterijos gamina rūgštį, kuri sunaikina blogasias bakterijas.
Apsaugo šlapimo pūslę. Jogurtas tikrai gali padėti, jeigu kartojasi šlapimtakių infekcija. Patartina naudoti tuo momentu kuo daugiau gyvojo jogurto.
Pagerina imunitetą, padeda imuninei sistemai įveikti mikrobus.
Stiprina kaulus, daug žmonių netoleruoja laktozės, todėl negeria pieno ir negauna jo teikiamo kaulus stiprinančio kalcio. Čia gali padėti gyvasis jogurtas- jame esantys mikroorganizmai suvirškina laktozę dar prieš suvalgant jogurtą. Todėl žmonės kurie netoleruoja laktozės, suvalgę gyvo jogurto, nejaučia nemalonių simptomų, tarp jų ie dujų kaupimosi. Jogurte kalcio yra didesnė dalis negu piene.
Nemanykite kad visuose jogurto produktuose, parduodamuose prekybos centruose, yra naudingų bakterijų. Rinkitės tuos, kurių pakuotėse užrašyta "gyvasis" . "aktyvusis" ar "bio - " Kad gautume kuo daugiau gyvų mikroorganizmų, jeigu tik galite, pirkite ir valgykite jogurtą dar gerokai iki jo galiojimo laiko pabaigos.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2008-12-20 17:43

Ožkų pienas lliaudies medicinoje...
* Jei susirgote sloga, lašinkite į nosį šilto ožkos pieno, sumaišyto su česnako ir svogūno sultimis. Pieno, svogūnų ir česnakų sulčių santykį pasirinkite individualiai. Svabu, kad šis mišinys nedegintų nosiaryklės.
* Sergant įvairiomis gerklės ligomis patariama gerti šilto ožkos pieno, galima šiuo pienu skalauti skaudančią gerklę.
* Sergantiems plaučių tuberkulioze ir krauju atsikosintiems ligoniams patariama išgerti kasdien po 1 litrą ožkos pieno, jis žymiai pagerins savijautą.
* Ožkos pieno patariama gerti besiskundžiantiems dažnais galvos skausmais ir migrena.
* Sergantiems nemiga patariama prieš miegą išgerti stiklinę šilto ožkos pieno. Ožkos pienas taip pat palengvina depresijos gydymą.
* Sergantiems skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige ožkos pienas malšina skausmus, gerina savijautą.
* Viduriuojantiems žmonėms patariama gerti ožkos pieną, jo galima duoti ir vaikams.
* Gerti ožkos pieną ir juo skalauti burną patariama sergantiems parodontoze ir dantenų uždeginu.
* Ožkos pienas padeda stabdyti kraujavimą.
* Ožkos pienas padeda iš kraujo išvalyti junginius, kenkiančius odai.
* Liaudies medicinos žinovai pataria ryte ir vakare praustis ožkos pienu arba vandeniniu pieno tirpalu.
* Vyrams sustiprės lytinė potencija, jei vieną mėnesį kasdien išgers po 1 litrą ožkos pieno ir suvalgys po 1 stiklinę graikinių riešutų branduolių.
PS. pieną virinti būtina.

 
Eli.lt
Eli.lt
 
2009-01-05 10:20



Dehidratacija yra vandens ar skysčio netekimas iš žmogaus organizmo. Nuo jos galima apsisaugoti tik vartojant užtektinai vandens. Pasikliauti vien troškuliu negana- suaugusiems per parą rekomenduojama išgerti 8- 9 stiklines vandens. Gėrimai, kuriuose yra kofeino, ir kava į šį skaičių neieina, nes jie kaip tik skatina Dehidratcija.

 
1
 
 
 
 

Viršun ^ | Forumas > Ligos ir gydymas > 1001 Naminis vaistas.
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
Prisijungti su
Šiandien gimtadienius švenčia (10)